Er zijn locaties die buiten de bevoegdheid om jullie huwelijk wettelijk te voltrekken vallen, zoals bijvoorbeeld je eigen tuin, een weiland, het strand of het buitenland. Deze locaties zal de gemeente niet altijd willen aanwijzen als officiële trouwlocatie. In dit geval kun je kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Het grootste verschil tussen een ceremoniële- en een wettelijke huwelijksceremonie zit in de rechtsgeldigheid van jullie huwelijk. Een wettelijk huwelijk is een officiële huwelijksvoltrekking, die bestaat uit vaste onderdelen die op de officiële trouwdag en trouwlocatie plaatsvinden. Het wettelijk huwelijk is dus rechtsgeldig, een ceremonieel huwelijk alleen niet.
Veel bruidsparen kiezen er tegenwoordig voor om de formele huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis te laten plaatsvinden (bijvoorbeeld gratis op een maandagochtend). Zij zijn dan voor de wet getrouwd. De ceremonie met familie en vrienden vindt dan op hun favoriete tijd en de locatie van keuze plaats. Als jullie kiezen voor een ceremonieel huwelijk zal ik ervoor zorgen dat het jullie huwelijk op een officiële manier voltrokken wordt, inclusief trouwaktes in tweevoud. Het ja-woord verloopt bij een ceremonieel huwelijk hetzelfde als bij het wettelijk huwelijk in het gemeentehuis, maar voor het verdere verloop van de ceremonie is veel mogelijk. Zo hoeft de ceremonie niet 30 minuten te duren en mag dit eventueel langer zijn. Als jullie het huwelijk op deze manier willen vormgeven, zullen jullie waarschijnlijk kosten besparen: voor het aanstellen van een 1-dag BABS kunnen bij de gemeente extra kosten gerekend worden.
Wanneer jullie bijvoorbeeld met z'n drieën zijn en willen trouwen, is dit in Nederland wettelijk gezien niet mogelijk. Een ceremonieel huwelijk en/of een trouwfeest kan dan wel. Ook voor dit soort huwelijken sta ik open en draag ik graag bij aan een mooie huwelijksceremonie.