Als zelfstandig buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) mag ik overal in Nederland huwelijken voltrekken. Zelf woon ik in Boxtel, maar ik kom graag naar jullie droomtrouwlocatie. Dit kan een stadhuis, een kasteel of een strandtent zijn: er is veel mogelijk! Er is echter wel een groot verschil in de regels bij gemeenten. Mijn advies is daarom ook om bij jullie gemeente na te gaan welke mogelijkheden voor trouwlocaties er zijn. Bij de meeste gemeenten kun je een aanvraag doen voor een niet-officiële trouwlocatie en deze wordt dan eenmalig benoemd tot jullie huwelijkslocatie, maar hier kunnen soms maanden overheen gaan en dit kan extra kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk dat je hier op tijd mee begint.
Wanneer jullie voor jullie eigen gemeente willen trouwen met een door jullie uitgekozen zelfstandige trouwambtenaar moet hier door de gemeente toestemming voor gegeven worden. Als zelfstandig trouwambtenaar word ik dan benoemd voor 1 dag en moet ik voor de rechtbank beëdigd worden. Deze benoeming en beëdiging gebeuren altijd op voordracht van de gemeente. Voor een wettelijke ceremonie is het belangrijk dat jullie ruim voor de bruiloft bij de gemeente aangeven dat jullie mij als zelfstandig trouwambtenaar willen, omdat deze benoeming en eventuele beëdiging een aantal weken kunnen duren.
Een wettelijke huwelijksceremonie duurt inclusief het ja-woord 30 minuten. De reden hiervoor is dat er een bode van de gemeente meekomt, die de trouwaktes komt brengen. Deze bode heeft vaak 30 minuten tijd. Dit geldt ook wanneer het huwelijk in een kasteel of op een andere locatie voltrokken wordt. Bij een wettelijke huwelijksceremonie zal ik, naar aanleiding van jullie wensen, de hele huwelijksceremonie regelen en het huwelijk officieel voltrekken.
In Nederland is het ook mogelijk om op bepaalde vastgestelde tijdstippen per week gratis te trouwen. Binnen 10 minuten worden dan alle wettelijke formaliteiten voltrokken en zijn jullie getrouwd. Er zijn op dat moment geen persoonlijke speech en geen gasten aanwezig. Getuigen moeten er wel zijn, want deze moeten hun handtekeningen onder de trouwakte zetten. Voor een wettelijk huwelijk heb je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Jullie moeten allebei minimaal 1 getuige hebben. Iedereen kan getuigen voor jullie huwelijk, maar een voorwaarde is dat de getuige meerderjarig is en een geldig legitimatiebewijs heeft.
Ik sta open voor alle mogelijke huwelijken: ik voltrek met liefde huwelijken van verschillende geslachten en ook van hetzelfde geslacht.